Att baka glutenfritt

 

När du bakar med glutenfria mjölmixer kan du inte vänta dig exakt samma resultat som med vanliga mjölsorter. Ett mjöl eller en mjölmix utan gluten får andra egenskaper än vanligt mjöl. Här hittar du enkla råd och tips som hjälper dig att lyckas med din glutenfria bakning.

 

Konsistensen på degen

Glutenfria matbrödsdegar är lösare än andra bröddegar, konsistensen kan påminna om en tjock sockerkakssmet. Glutenfritt mjöl och glutenfria mjölmixer packas lättare samman, vilket innebär att du måste vara extra noggrann när du mäter upp. Det dammar också mer när du hanterar glutenfritt mjöl. En glutenfri deg saknar den naturliga smidigheten som finns i en vanlig deg.

 

Noggrann dosering

Var noga med doseringen. Det bästa är att alltid väga mixen. Det är extra viktigt att du har exakt rätt mängd när du använder större mängder mix, till exempel då du bakar matbröd. Men även när du bakar mjuka kakor och småbröd är det viktigt att dosera rätt.

Observera att vikten per dl skiljer sig mellan olika produkter, men Finax mjölmixer har en vikt på ~60g/dl. Har du ingen hushållsvåg kan du hälla mixen försiktigt i ett mått. Skaka inte måttet och var noga med att skrapa av den överflödiga mixen med en kniv. Tillsätt inte all mix på en gång, spara 0,5-1 dl till utbakningen.

 

Bearbetning och hantering av degen

Jäsdegar till mat- och kaffebröd ska arbetas kraftigt, gärna 5–10 min med köksmaskin eller elvisp och dubbelt så länge om du arbetar samman degen för hand. Matbrödsdegar med glutenfria mjölmixer är ofta mycket lösare än vanliga bröddegar och därför är det enklast att hälla eller klicka ut degen.

När du bakar i brödformar eller till exempel i muffinsformar av papper kan du pensla lite olja eller flytande margarin i botten på formen så släpper brödet lättare.

Om du tar i lite extra mjölmix för att göra degen fastare blir brödet ofta mer kompakt och tyngre och har en tendens att torka fortare. Då är det bättre att tillsätta psylliumfröskal, husk eller Stort A (finns att köpa på apoteket, i hälsokostaffärer och i vissa livsmedelsbutiker) i degen, så får den smidigare konsistens och brödet/kakan blir stabilare. Till bröddegar med 5 dl degspad rekommenderas 1-2 msk av ovanstående eller 2 msk om du använder en mjölkfri mix. Till mjuka kakor bör du ta 1 tsk per degsats och till småbröd 0,5–1 tsk per degsats.

Knådat bröd ger trevlig omväxling när det gäller utseende, smak och konsistens.

 

 

Vår Glutenfrihet

Susanne Persson

Susanne Persson är en glad medelålders person som bor i Kris...

Läs hela berättelsen

Henrik Bergqvist

Henrik Bergqvist är 47 år gammal, egen företagare som i dags...

Läs hela berättelsen

Petra ter Laak

Petra har själv valt att äta glutenfritt. Läs Petras berätte...

Läs hela berättelsen

Louise Löfdahl

MIN GLUTENFRIHET Att vara allergisk mot vetestärkelse kan innebära stora…

Läs hela berättelsen

Jonas Björnänge

Min glutenfrihet Jonas Björnänge bor i Löddeköpinge med fru och…

Läs hela berättelsen
Läs alla berättelser