Glutenfakta

  • Gluten är ett protein som bara finns i sädesslagen vete, råg och korn.
  • Glutenfria produkter är baserade på vetestärkelse där proteinet gluten är borttaget. Produkterna kan även vara baserade på majs eller risstärkelse.
  • Som glutenintolerant är det lätt hänt att du får i dig för lite fiber eftersom du inte kan äta bröd bakat på mjöl från vete, råg eller korn.
  • Om du som glutenintolerant äter mat med gluten skadas tunntarmens slemhinna. Tarmluddet blir förstört och tarmens förmåga att ta upp och ta hand om näringsämnen som till exempel järn och vitaminer försämras.
  • Det är viktigt att du aldrig slarvar med maten. Även små mängder gluten kan skada tarmen.
  • Glutenintolerans växer inte bort. Är du glutenintolerant måste du hålla en glutenfri diet hela livet.

Vår Glutenfrihet

Susanne Persson

Susanne Persson är en glad medelålders person som bor i Kris...

Läs hela berättelsen

Henrik Bergqvist

Henrik Bergqvist är 47 år gammal, egen företagare som i dags...

Läs hela berättelsen

Petra ter Laak

Petra har själv valt att äta glutenfritt. Läs Petras berätte...

Läs hela berättelsen

Louise Löfdahl

MIN GLUTENFRIHET Att vara allergisk mot vetestärkelse kan innebära stora…

Läs hela berättelsen

Jonas Björnänge

Min glutenfrihet Jonas Björnänge bor i Löddeköpinge med fru och…

Läs hela berättelsen
Läs alla berättelser