Henrik Bergqvist

Fakta

  • Ålder: 47 år
  • Familj: Fru och tre barn
  • Yrke: Egen företagare
  • Levt glutenfritt: 11 år
  • Glutenfritt tips: Lär dig massor om mat och få ett rikare liv än att se glutenintolerans som en begränsning!

Min Glutenfrihet

Henrik Bergqvist är 47 år gammal, egen företagare som i dagsläget är hemma med sitt tredje barn. När hans fru var gravid med deras första barn för ca 11 år sedan mådde han väldigt dåligt i inledningen av graviditeten.

 

När började du äta glutenfritt och varför?

När min fru var gravid med vårt första barn för ca 11 år sedan mådde jag väldigt dåligt i inledningen av graviditeten. Jag mådde illa i princip hela tiden, vi skrattade och tyckte att det inte var mer än rättvist att vi delade upp ”bördorna” med att vara gravid. Efter 3 månader av illamående var det inte lika kul och jag gick och testade mig – resultatet visade att jag inte tål gluten. Ganska direkt efter det att jag fått beskedet, började jag exkludera gluten blev jag bättre i magen och illamåendet försvann.

 

Vad är svårast med att äta glutenfritt?

Måste faktiskt säga att jag inte ser så mycket problem med det. Jag ser det som en fördel att jag inte kan äta kakor och bullar vid eftermiddagsfikat. Kan vara vissa problem utomlands men då är det bara att välja mat som man vet är helt rent.

Jag vet vad jag äter på ett helt annat sätt

Vilken är din största gluten-utmaning?

Jag tycker inte det är så mycket av en utmaning. Jag älskar god mat och jag vet ju vad jag får och inte får äta på ett helt annat sätt idag.

 

Är hela familjen glutenfri eller bara du?

Det är bara jag, men det blir ju att vi alla äter glutenfritt till viss del. Brödet är separat, men pastan är det inte. Vi äter alla glutenfri pasta till exempel. Av praktiska skäl.

 

Vad borde alla veta om glutenfrihet?

Det spelar ingen roll om det bara finns lite lite vetemjöl i paneringen eller såsen. Jag vill inte få i mig gluten för jag blir riktigt sjuk av det.

 

Märker du dina glutenfria varor så att ingen annan tar dem?

Vi har gjort den enkelt för oss och alla basvaror som mjöl, flingor osv har vi bara glutenfria alternativ. Vi tittar i stort på allt som vi handlar för att säkerställa att det inte innehåller gluten. När det kommer till bröd och vissa andra produkter som familjen verkligen inte kan och vill ha mina glutenfria alternativ, så har vi två olika fack i frysen där ett är för mina saker.

Lär dig massor om mat och få ett rikare liv.

Vilket är ditt bästa glutenfrihets-tips?

Har egentligen inte något specifikt för glutenfrihet men vi älskar smoothies av olika slag, jag äter dem som frukost och för att få tillräckligt i mig brukar jag blanda müsli – låter kanske inte så gott men det är ett perfekt glutenfritt snack. Annars – lär dig massor om mat. Då får du ett rikare liv, istället för att uppleva begränsningar.

 

Vår Glutenfrihet

Susanne Persson

Susanne Persson är en glad medelålders person som bor i Kris...

Läs hela berättelsen

Henrik Bergqvist

Henrik Bergqvist är 47 år gammal, egen företagare som i dags...

Läs hela berättelsen

Petra ter Laak

Petra har själv valt att äta glutenfritt. Läs Petras berätte...

Läs hela berättelsen

Louise Löfdahl

MIN GLUTENFRIHET Att vara allergisk mot vetestärkelse kan innebära stora…

Läs hela berättelsen

Jonas Björnänge

Min glutenfrihet Jonas Björnänge bor i Löddeköpinge med fru och…

Läs hela berättelsen
Läs alla berättelser