Jonas Björnänge

Fakta

  • Ålder: 39
  • Familj: fru och två barn
  • Bor: Löddeköpinge
  • Levt glutenfritt: 1 år
  • Anledning till glutenfrihet: ettårig dotter som är glutenintolerant

Min glutenfrihet

Jonas Björnänge bor i Löddeköpinge med fru och två barn. Till vardags jobbar Jonas som designer på en webbyrå i centrala Malmö. För ca ett år sedan visade sig att hans då ettåriga dotter var glutenintolerant och då slutade de äta gluten.

 

Berätta om dig själv

Mitt namn är Jonas Björnänge och jag bor i Löddeköpinge med fru och två barn. Jag jobbar som designer på Pixelant, en webbbyrå i centrala Malmö. För ca ett år sedan visade sig att min då ettåriga dotter är glutenintolerant och då slutade vi med gluten. Det blir att vi andra i familjen ofta också äter glutenfritt för att förenkla matlagningen. Vissa saker funkar lika bra glutenfritt.

 

Hur märkte ni att hon mådde bättre av att äta glutenfri mat?

Vi upptäckte vår dotters glutenintolerans genom att hon slutade äta och gick ner i vikt. Efter diverse tester och läkarbesök visade sig att hon var glutenintolerant. Efter att vi började med glutenfri kost för henne återhämtade hon sig ganska fort. Bara på en vecka var aptiten tillbaka och hon åt igen som vanligt.

 

Vad är svårast med att äta glutenfritt?

Många glutenfria produkter är ofta torra, smaklösa eller hårda. Som t.ex pepparkakor och skorpor är ofta så hårda att man är rädd att förstöra tänderna. Det är svårt att hitta goda alternativ, även om det ständigt blir bättre och bättre.

 

Vilket är ditt bästa glutenfria tips?

Vi bakar inte mycket men en sak vi lärt oss är att deg ofta blir väldigt kladdig med glutenfritt mjöl, men att man inte ska ta mer mjöl för det utan hantera degen som den är så gott man kan.

Deg blir ofta kladdig med glutenfritt mjöl, men ta inte mer mjöl för det, utan hantera degen som så gott du kan.

Vilken glutenfria produkt gillar du mest?

Finax Ströbröd. Funkar riktigt bra vid t.ex pannering.

 

Vilken är din största gluten-utmaning?

Att veta vad som är glutenfritt. Även om det finns fullständiga innehållsförteckningar står det oftast inte uttryckligen om det är glutenfritt.

 

Märker du din dotters glutenfria varor så att ingen annan tar dem?

Det är inte en fråga om att andra tar det. Det är en fråga om att undvika att vi av misstag ger henne gluten-produkter. Vi har en speciell glutenfri hylla i skafferiet. Men efterhand lär man sig hur paketen ser ut och vad som är glutenfritt.

 

Vad borde alla veta om glutenfrihet?

Det hade varit trevligt om producenterna kunde ta ett större ansvar och skriva ut på all livsmedel om det innehåller gluten eller inte. Det är ju inte bara mjöl som innehåller gluten. Det är så svårt att veta för en lekman. Man får verkligen plugga. Jag hade tyckt att det var bra om livsmedelsbranschen kunde ta ett gemensamt grepp så att alla varor är märkta med gluten eller glutenfritt.

Vår Glutenfrihet

Susanne Persson

Susanne Persson är en glad medelålders person som bor i Kris...

Läs hela berättelsen

Henrik Bergqvist

Henrik Bergqvist är 47 år gammal, egen företagare som i dags...

Läs hela berättelsen

Petra ter Laak

Petra har själv valt att äta glutenfritt. Läs Petras berätte...

Läs hela berättelsen

Louise Löfdahl

MIN GLUTENFRIHET Att vara allergisk mot vetestärkelse kan innebära stora…

Läs hela berättelsen

Jonas Björnänge

Min glutenfrihet Jonas Björnänge bor i Löddeköpinge med fru och…

Läs hela berättelsen
Läs alla berättelser