Louise Löfdahl

Fakta

  • Ålder: 21
  • Bor: Lund
  • Familj: Sambo och hunden Nellie
  • Varit glutenfri: 2 år
  • Glutenfritt tips: Läs alltid på förpackningen

MIN GLUTENFRIHET

Att vara allergisk mot vetestärkelse kan innebära stora problem. Till skillnad från att vara allergisk mot gluten, så innebär denna form av allergi att man även kan vara allergisk mot vissa produkter som är glutenfria. Ett glutenfritt sortiment ska vara en bra riktlinje för att finna produkter som är helt fria från vetestärkelse och underlätta vardagen för den som har denna allergi.

 

Berätta om dig själv!

Louise Löfdahl, 21 år och student. Bor med min sambo och vår hund i en lägenhet utanför Lund.

 

När började du äta glutenfritt och varför?

Jag äter inte glutenfritt till 100%, men så gott som. Jag har länge haft problem med magen och inte riktigt vetat varför så jag gick och gjorde lite allergitester. Då visade det sig att jag är allergisk mot vetemjöl, inte själva glutenet utan vetestärkelsen. Många glutenfria produkter som t.ex. pasta och liknande är gjorda på majs eller ris vilket passar mig perfekt som inte kan äta vetemjöl.

 

Hur märkte du att du mådde bättre av att äta glutenfri mat?

Det kunde plötsligt gå dagar utan att jag hade ont i magen, och det märktes extra tydligt när jag åt något med vetemjöl då jag fick ont i magen igen. Det gjorde att man fick motivation till att fortsätta äta “speciell” mat.

 

Vad är svårast med att äta glutenfritt?

Att äta ute på restaurang eller hemma hos någon som inte har allergier. Hemma har jag bara matvaror som jag tål så där är det inget problem. Sen är det vissa speciella maträtter eller godsaker som kan vara svåra att få till utan vetemjöl. Det tog ett tag innan jag fick till riktigt goda lussebullar till exempel.

 

Vilken glutenfria produkt gillar du mest?

Jag är en person som älskar pasta och jag gillar bäst pasta som är gjord på ris. Den tycker jag blir godare dagen efter i matlådan än pasta gjord på majs. Bröd, pizzadegar, pajdegar med mera bakar jag gärna själv men jag köper gärna färdiga kakor. Då är CrazyBakers Havre Cookies en riktig favorit!

 

Är din sambo också glutenfri eller bara du?

Min sambo äter samma lagad mat som jag för enkelhetens skull men självklart har vi även vanligt bröd och så hemma då han inte är allergisk. Nu tycker vi båda att det smakar lika bra som annan mat. Hos mina föräldrar äter de också vete-fritt då jag bodde hemma när jag började ändra min kost och de fortsatte med att äta glutenfritt även efter att jag flyttat hemifrån.

 

Märker du dina glutenfria varor så att ingen annan tar dem?

Nej, det har inte behövts än så länge.

 

Vilket är ditt bästa glutenfrihets-tips?

Jag har väldigt många matallergier. Förutom vetestärkelse så tål jag inte mjölk, hasselnötter, jordgubbar, ananas, äpplen, vaniljkräm med mera. När jag la om min kost så tyckte jag att det mesta smakade pyton om jag ska vara ärlig. Det fanns inget som var bättre än ett glas mjölk och en rostad vanlig macka. Men man vänjer sig! Nu för tiden tycker jag att det är riktigt gott med t.ex. havreyoghurt som jag inte alls gillade i början. Så mitt bästa tips är att leta efter bra recept och bra produkter och sedan ge det en riktig chans. Efter ett tag kanske du som jag till och med tycker att det är riktigt gott.

 

Vad borde alla veta om vetestärkelse?

Att det kan finnas även i glutenfria produkter så läs alltid på förpackningen!

 

Vår Glutenfrihet

Susanne Persson

Susanne Persson är en glad medelålders person som bor i Kris...

Läs hela berättelsen

Henrik Bergqvist

Henrik Bergqvist är 47 år gammal, egen företagare som i dags...

Läs hela berättelsen

Petra ter Laak

Petra har själv valt att äta glutenfritt. Läs Petras berätte...

Läs hela berättelsen

Louise Löfdahl

MIN GLUTENFRIHET Att vara allergisk mot vetestärkelse kan innebära stora…

Läs hela berättelsen

Jonas Björnänge

Min glutenfrihet Jonas Björnänge bor i Löddeköpinge med fru och…

Läs hela berättelsen
Läs alla berättelser