Lyckas med glutenfritt bröd


Att baka glutenfritt bröd kan kännas krångligt i början, inte minst för att glutenfritt mjöl och glutenfria mjölmixer har helt andra egenskaper än vanligt mjöl. För att underlätta för dig som vill testa eller bli bättre på att baka ditt eget glutenfria bröd, så har Finax gjort två filmer där vår bakexpert Eva visar hur du lyckas med det glutenfria baket.

 

Vi på Finax får ofta frågor kring hur man bakar glutenfritt. Det kan röra sig om allt från varför det är så kladdigt med glutenfri deg till om man kan bara kan byta ut sitt vanliga mjöl mot det glutenfria. Det viktigaste att komma ihåg för att lyckas med glutenfri bakning är att det glutenfria mjölet, eller mjölmixerna, har en annan karaktär än vanligt mjöl. Det första man brukar lägga märke till är att glutenfritt mjöl dammar mer än vanligt mjöl. Det packar sig också lättare och därför måste man vara försiktig när man måttar. Det är bättre att väga mjölet än att använda decilitermått för att vara säker på att få rätt mängd.

En annan tydlig skillnad är degens konsistens. En deg bakad med glutenfritt mjöl kan, beroende på recept, vara lösare än vanliga bröddegar. Det innebär att man sällan använder händerna när man knådar och bakar, utan istället elvisp eller bakmaskin. Med dessa skillnader i åtanke, och lite tålamod, kan alla lära sig att lyckas med glutenfri bakning. Och är det något som nybakat glutenfritt bröd och vanligt bröd har gemensamt så är det den härliga doften!

Titta gärna på filmen med Finax-Eva där hon steg för steg visar hur du gör för att lyckas med glutenfri bakning. Lycka till!

Vår Glutenfrihet

Susanne Persson

Susanne Persson är en glad medelålders person som bor i Kris...

Läs hela berättelsen

Henrik Bergqvist

Henrik Bergqvist är 47 år gammal, egen företagare som i dags...

Läs hela berättelsen

Petra ter Laak

Petra har själv valt att äta glutenfritt. Läs Petras berätte...

Läs hela berättelsen

Louise Löfdahl

MIN GLUTENFRIHET Att vara allergisk mot vetestärkelse kan innebära stora…

Läs hela berättelsen

Jonas Björnänge

Min glutenfrihet Jonas Björnänge bor i Löddeköpinge med fru och…

Läs hela berättelsen
Läs alla berättelser