Petra ter Laak

Fakta

  • Ålder: 28
  • Bor: Helsingborg
  • Levt Glutenfritt: 1 år (mer eller mindre)
  • Anledning till glutenfrihet: känsliga tarmar då man rekommenderas att utesluta gluten ur sin kost
  • Gör: marknadsföringansvarig för en butikskedja i Lund
  • Glutenfritt tips: Det finns idag otroligt många bra alternativ, med samma egenskaper och i stort sett samma smak.

MIN GLUTENFRIHET

Det finns flertalet olika anledningar till varför vissa personer väljer att inte äta gluten. För Petras del handlade det om magproblem som inte hade någon medicinsk förklaring, vilket  ledde misstankarna till IBS (Irritable Bowel Syndrome).   Petra rekommenderades att hålla en kost där hon undvek gluten och sedan dag ett har hon känt sig bättre, piggare och framförallt så har den konstanta smärtan i magen försvunnit.

 

Berätta om dig själv!

Petra heter jag, är 28 år och boende i Helsingborg. Jag är marknadsföringsansvarig för en butikskedja med kontor i Lund. När jag inte jobbar umgås jag gärna med vänner, helst ihop med en aktivitet som promenad, någon sport eller en mysig fika.

 

När började du äta glutenfritt och varför?

Jag började äta mindre gluten för ungefär 1 år sedan. Med mindre menar jag att jag inte helt utesluter det från min kost, jag är inte bevisat glutenintolerant. Jag har de senaste, kanske 3 åren, upplevt smärta nästan dagligen i magen. Efter några läkarbesök har jag ingen ”klar diagnos” förutom att det troligen är svår IBS, som i korta drag innebär att man har väldigt känsliga tarmar. Då rekommenderas det ofta att man utesluter bland annat gluten ur sin kost, det var så det började.

 

Hur märkte du att du mådde bättre av att äta glutenfri mat?

När jag under längre perioder är ordentlig (som jag borde) och utesluter gluten helt upplever jag mindre smärta. Det är svårt att förklara för någon som inte dagligen har ont i magen, men det är en otrolig befrielse om det går en dag utan smärta. Det kräver lite tålamod, det är ju inte så att om jag undviker gluten 1 dag så mår jag prima. Det finns ju kvar ett tag, så jag märker en skillnad om jag helt undviker det under 2 veckor. Då har jag så mycket mindre smärta. Otroligt enkelt det låter egentligen nu när jag beskriver det. Varför äter man något man vet att man får ont av? Snacka om att lura sig själv.

 

Vad är svårast med att äta glutenfritt?

Det svåraste, och det är då jag slarvar, är när man inte lagar maten själv, vill vara spontan, blir bortbjuden, äter på restaurang eller ska fika ute. Lagar jag maten själv är det inga problem alls, det går hur bra som helst att helt utesluta produkter med gluten, dessutom finns det idag otroligt många bra alternativ, med samma egenskaper och i stort sett samma smak. Vill man vara spontan och snabbt köpa en fralla är det svårt, det blir inga frallor mer. Är jag bortbjuden känner jag att det är jobbigt att ”be om speciell kost”, även om jag inte borde känna så, jag skulle själv aldrig vilja bjuda på mat som jag vet att mina vänner inte mår bra av, så jag skulle ju själv snarare uppskatta om de som kommer säger ifrån. Är ju bara kul med en utmaning i köket!

Jag dör inte av att ”hoppa över” brödet till soppan. Det jobbiga är de efterföljande hundra “förlåt”, som värden kommer med.

Men det absolut jobbigaste är nog när man bett om att få något utan gluten, men det glöms bort. Jag dör inte av att ”hoppa över” brödet till soppan. Det jobbiga är de efterföljande hundra “förlåt”, som värden kommer med. Det tycker jag är väldigt viktigt, det gör mig ingenting om någon glömmer det eller inte tänker på det. På ett eller annat sätt löser det dig, bara jag vet det innan jag äter så kan jag ju bara välja bort det. Så be inte om ursäkt, jag förväntar mig inte att andra ska hålla stenkoll på mina ”problem”, det löser sig!

 

Vilket är ditt bästa glutenfria tips?

Det finns så många alternativa produkter idag så tipset är nog att lära sig om produkter som inte innehåller gluten, att exempelvis byta ut pasta mot potatis. Hur enkelt som helst. Vill man baka en traditionell kaka är det bara att titta på glutenfria hyllan i butiken, det finns mjölmixer som du kan byta ut vetemjöl mot, utbudet har ju ökat markant på senare tid. Googla bara glutenfria recept på nätet, så får du hundratals träffar med tusentals glutenfria recept. Men ett tips skulle vara att inte stirra sig blind på allt som inte går att äta, se dig omkring. Du behöver egentligen inte äta gluten, det finns ju 1000 livsmedel utan. Bara lär dig så mycket du kan, så ser du också att det finns minst lika goda och bra alternativ utan gluten, som med gluten.

 

Vilken glutenfria produkt gillar du mest?

Knäckebröd, för det är något jag inte vill leva utan. Tack och lov finns det goda glutenfria alternativ. Även här finns ju alternativ till det vanliga knäckebrödet som är bakat med glutenfri mjölmix exempelvis. Men det finns också sätt att göra knäckebröd som inte ens innehåller substitut-mjöl, massor med fröer, vatten och olja blir hur gott som helst det med!

 

Tips till kompisar familj till folk som är glutenfria?

Jag vill vara försiktig med att säga för många tips som berör människor med grav glutenintolerans, det kan ju bli direkt farligt om vänner och familj inte förstår innebörden. Jag har ju hört att det ibland räcker att använda samma brödkniv när du delar en ”vanlig” bulle som du sedan delar den glutenfria bullen med, för att en gravt glutenintolerant person ska få problem. Det är en helt annan sak än vad det är för mig. Så bästa tipset är kanske att ta reda på om vännen undviker det för att den är intolerant eller för den gjort ett medvetet val. Jag kan ju absolut dela smörkniv med glutenätande människor. Så vet man gränsen är det ju lättare att hantera även för nära och kära. Sen är det ju det igen, be inte om ursäkt för att du råkat glömma köpa speciella kakor. En kaka kan man liksom hoppa över, det är inte hela världen. Men om man känner någon som undviker gluten är det ju bra att stämma av med personen innan det är dags att äta. Baguette_1_comp

 

 

Är hela familjen glutenfri eller bara du?

Det är bara jag. Eftersom jag är vuxen och nyligen börjat äta glutenfritt saknas också förståelsen inom familjen faktiskt. Det är liksom lite ”konstigt” verkar det som. Jag antar att det är en erfarenhetsgrej. Har man själv aldrig haft problem så har man väl aldrig haft någon anledning att sätta sig in i det heller. Jag är dock konstaterad laktosintolerant så äter inte laktos heller. Det verkar vara väldigt svårt att förstå hur ”naturell yoghurt kan göra dig ont, det är ju bra för magen”. Ja, jo, det innehåller säkert en bra bakteriekultur men jag kan ju inte bryta ner laktosen. Precis som jag har svårt för att bryta ner gluten.

 

Märker du dina glutenfria varor så att ingen annan tar dem?

Nej, det enda stället jag blandar mina varor med andras är på jobbet. Där är det ingen annan som äter glutenfritt, så de rynkar ofta lite på näsan åt det, vet inte om de tror det ska smaka konstigt eller vad det är, haha. Men mina varor får vara ifred!

 

Vad borde alla veta om glutenfrihet?

Att det finns otroligt många olika varianter av ”jag äter inte gluten”. För vissa är det farligt, för vissa ger det obehag, för vissa är det ett hälsoskäl, för vissa är det en modefluga… Oavsett vad så bör väl alla respektera en annan människas val kring att inte äta gluten, självvalt eller ej. Likväl som icke glutenätandes människor får respektera att andra vill och kan äta det.

 

Vår Glutenfrihet

Susanne Persson

Susanne Persson är en glad medelålders person som bor i Kris...

Läs hela berättelsen

Henrik Bergqvist

Henrik Bergqvist är 47 år gammal, egen företagare som i dags...

Läs hela berättelsen

Petra ter Laak

Petra har själv valt att äta glutenfritt. Läs Petras berätte...

Läs hela berättelsen

Louise Löfdahl

MIN GLUTENFRIHET Att vara allergisk mot vetestärkelse kan innebära stora…

Läs hela berättelsen

Jonas Björnänge

Min glutenfrihet Jonas Björnänge bor i Löddeköpinge med fru och…

Läs hela berättelsen
Läs alla berättelser