Butterkaka

Ingredienser

  • 5 dl mjölk
  • 600 g (ca 10 dl) Finax Glutenfri Mjölmix + 0,5 dl till utbakning
  • 2 msk Finax Psyllium
  • 50 g jäst alt. 17 g torrjäst
  • 100 g smör eller margarin
  • 1-1,5 dl strösocker
  • 0,5 tsk salt
  • 100-150 g rumsvarmt smör, 0,5 dl socker, 1-2 tsk kanel
  • Pärlsocker alt. flagad mandel

Butterkaka

Krämig och go butterkaka! Perfekt att bjuda svärmor på en söndag!

Gör så här

  1. Smält smör och tillsätt ljummen mjölk ca 37º.
  2. Blanda i Finax Psyllium och jäst, låt svälla ca 10 minuter.
  3. Tillsätt övriga ingredienser och blanda till en deg, ca 5 minuter med degkrok.
  4. Låt degen vila i bunken under bakduk, ca 10 minuter.
  5. Mjöla bordet med mjölmixen och dela dgen i 2 delar. Kavla ut till plattor och bred ut fyllningen.
  6. Rulla ihop din butterkaka och dela i 19 bitar. Lägg bullarna i en rund form ca 25 cm i diameter och låt jäsa övertäckta ca 45 minuter.
  7. Pensla med ägg och strö över pärlsocker alt. flagad mandel och grädda i nedre delen av ugnen, 225º, 25-30 minuter.

Tips

  • Strö Marsanpulver i din butterkaka istället för kanel och socker.

Vår Glutenfrihet

Susanne Persson

Susanne Persson är en glad medelålders person som bor i Kris...

Läs hela berättelsen

Henrik Bergqvist

Henrik Bergqvist är 47 år gammal, egen företagare som i dags...

Läs hela berättelsen

Petra ter Laak

Petra har själv valt att äta glutenfritt. Läs Petras berätte...

Läs hela berättelsen

Louise Löfdahl

MIN GLUTENFRIHET Att vara allergisk mot vetestärkelse kan innebära stora…

Läs hela berättelsen

Jonas Björnänge

Min glutenfrihet Jonas Björnänge bor i Löddeköpinge med fru och…

Läs hela berättelsen
Läs alla berättelser