Baka glutenfria bullar med Finax
Ingredienser
- 25 g jäst
- 4 dl vatten
- 2 msk Finax Psyllium
- 1,5 tsk salt
- 2 msk olja
- 2 msk sirap
- 420 g (ca 7 dl) Finax Glutenfri Mjölmix, spara ca 30 g (ca 0,5 dl) till utbakningen
- ca 3 dl Finax Fruktmüsli
- ca 1 dl solrosfrön eller linfrö, russin eller små bitar av torkade aprikoser
Frukostbullar
Finns det något godare än att äta nybakat bröd till frukost? Se när Finax-Eva steg för steg bakar smarriga glutenfria frukostbullar och delar med sig tips på hur du lyckas med din glutenfria bullbakning.
Att baka glutenfritt kan vara en utmaning även för den rutinerade bagaren eftersom glutenfritt mjöl och mjölmixer har helt andra egenskaper än vanligt mjöl. Att baka frukostbullar är kanske ännu en utmaning och konst eftersom glutenfri smet/deg är väldigt svår att forma. Det är till exempel viktigt att inte försöka knåda degen utan varsamt forma längden med händerna. En annan viktig sak att tänka under bakningen är att bevara degens fuktighet för att undvika att bullarna eller brödet blir torrt. Ett tips för att lyckas med det är att använda Finax Psyllium som binder vätskan och gör degen formbar – och därmed enklare att baka ut. Ett annat trick är att låta degen jäsa under plastfilm istället för en handduk för att undvika torrhetssprickor, som annars gärna uppstår i den glutenfria degen.
Receptet ger ca 12 bullar
Gör så här
- Lös upp jästen i det fingervarma vattnet (37°C).
- Tillsätt Finax Psyllium och låt svälla i ca 10 minuter.
- Blanda samman de övriga ingredienserna i en köksmaskin med degkrok i ca 5 minuter.
- Mjöla bakbordet med mjölmix och slå upp degen.
- Forma degen till en rulle ca 7 cm tjock. Platta till rullen och dela rullen i ca 12 bitar.
- Lägg bitarna på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa övertäckta i ca 40 minuter.
- Pensla eller spraya bullarna med vatten.
- Grädda bullarna i mitten av ugnen, 250°C i ca 12-15 minuter.
- Ta ut dina frukostbullar och låt de svalna på ett galler.
Tips
- Bullarna kan också smaksättas med brödkryddor eller örter, efter tycke och smak.
