Grovt matbröd

Ingredienser

  • 4 dl vatten
  • 1 dl linfrö
  • 2 dl bovete
  • 50 g jäst
  • 2 dl vatten
  • 50 g rumsvarmt smör eller margarin
  • 1/2 dl mörk sirap
  • 1 msk ättiksprit
  • 2 tsk salt
  • 1 msk brödkryddor
  • 13-14 dl Finax Glutenfri Mjölmix (800 g)
  • smör eller margarin

Grovt matbröd

För dig som gillar det lite grövre brödet! Ger 2 bröd.

 

Gör så här

  1. Börja med att koka upp 4 dl vatten och häll det hett över linfrö och bovete som mätts upp i en bunke. Rör om och ställ skållningen åt sidan att vila till fingertemperatur, under bakduk.
  2. Smula ner jästen i den ljumma skållningen. Tillsätt 2 dl fingervarmt vatten och rör om tills jästen är upplöst.
  3. Klicka ner matfettet och tillsätt därefter de övriga ingredienserna. Vispa degen med maskin i minst 5 minuter.
  4. Låt degen vila i bunken under bakduk i ca 30 minuter.
  5. Stjälp upp degen på bakbord som mjölats med lite mjölmix. Dela den i två lika stora bitar som formas till avlånga bröd.
  6. Lägg bröden på bakpappersklädd plåt och ställ dem att jäsa i ca 20 minuter, under bakduk. Sätt ugnen på 225º.
  7. Grädda de färdigjästa bröden i nedre delen av ugnen i ca 40 minuter.
  8. Smält lite smör eller margarin att pensla över bröden direkt då de tagits ur ugnen.

Vår Glutenfrihet

Susanne Persson

Susanne Persson är en glad medelålders person som bor i Kris...

Läs hela berättelsen

Henrik Bergqvist

Henrik Bergqvist är 47 år gammal, egen företagare som i dags...

Läs hela berättelsen

Petra ter Laak

Petra har själv valt att äta glutenfritt. Läs Petras berätte...

Läs hela berättelsen

Louise Löfdahl

MIN GLUTENFRIHET Att vara allergisk mot vetestärkelse kan innebära stora…

Läs hela berättelsen

Jonas Björnänge

Min glutenfrihet Jonas Björnänge bor i Löddeköpinge med fru och…

Läs hela berättelsen
Läs alla berättelser